Trouwen voor de wet in Nijmegen met trouwambtenaar Sacha

Wettelijk huwelijk

Officieel trouwen met trouwambtenaar Sacha

De trouwlocatie bepaald de sfeer en hoe de dag er uit komt te zien

De trouwlocatie

Eindelijk is het zover! Jullie gaan trouwen en de voorbereidingen kunnen beginnen. Nederland kent heel veel mooie trouwlocaties en daar hebben jullie vast al naar gekeken. Bijna elke gemeente in Nederland heeft een of meerdere trouwlocaties. De keuze is aan jullie. Zodra de officiële trouwlocatie bekend is kunnen jullie beslissen of het huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de gemeente of door een trouwambtenaar naar keuze. Zolang beëdigd, zijn beide keuzes rechtsgeldig.

Trouwen in de gemeente Nijmegen

Trouwen in Nijmegen (Gelderland)

Eenvoudige ceremonie

Een eenvoudige ceremonie duurt maximaal 15 minuten waarbij de gemeente jullie trouwambtenaar kiest. Deze trouwambtenaar houdt een korte toespraak maar er vindt vooraf geen gesprek met jullie plaats. Het aantal genodigden is beperkt en er zijn op bepaalde dagen kosten aan verbonden. Deze kun je nalezen op de website van de gemeente Nijmegen.

Uitgebreide trouwceremonie in het stadhuis van Nijmegen

Uitgebreide ceremonie in Nijmegen

Kies je voor een uitgebreide ceremonie in de gemeente Nijmegen? Dan duurt een huwelijksceremonie maximaal 30 minuten en is er tijd voor het maken van foto's en felicitaties. In het geval van een uitgebreide ceremonie kan ik jullie huwelijk voltrekken. In dat geval geef je mijn naam door op het moment dat je in ondertrouw gaat. Als trouwambtenaar ben ik verbonden aan de gemeente Nijmegen. Vervolgens spreken we, in de maanden of weken voorafgaand aan jullie huwelijk, samen over de toespraak tijdens de ceremonie.


Trouwen jullie buiten de gemeente Nijmegen? Dan kan de uitgekozen locatie tijdelijk benoemd worden als "Huis der Gemeente". De gemeente kan eisen en voorwaarden stellen aan een dergelijke trouwlocatie. Informeer hier goed naar bij de desbetreffende gemeente.

Gratis trouwen of mijn partnerschap registreren

Gratis huwelijk of partnerregistratie

Iedere gemeente biedt de mogelijkheid om gratis voor de wet te trouwen. Je moet dan wel woonachtig zijn in die gemeente. Jullie trouwen op een vastgestelde dag en tijd en op een aangewezen locatie. Zonder toespraak worden binnen 10 minuten alle formaliteiten afgehandeld waarna je officieel voor de wet getrouwd bent. De trouwambtenaar wordt toegewezen door de gemeente zonder dat er vooraf een gesprek plaatsvindt. Bij een gratis huwelijk is het aantal gasten beperkt (in Nijmegen maximaal is dat aantal maximaal 10). Let er op dat er vaak sprake is van een lange wachtrij en je ruim van te voren dient te reserveren.

Het omzetten van partnerschap in een huwelijk

Omzetten partnerschap in huwelijk

Wil je een geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk? Dan doe je dit in de meeste gevallen omdat je een fantastische ceremonie wilt geven. Je wilt de liefde voor elkaar vieren met familie en vrienden. Om jullie partnerschap om te zetten in een huwelijk teken je de akte van omzetting. Dat mag alleen in je eigen woongemeente doen. Getuigen heb je hierbij niet nodig. Het is goed om van te voren te informeren hoe jouw gemeente dit geregeld heeft.

Trouwen in het buitenland en de juridische gevolgen in Nederland

Trouwen in het buitenland

Wil je voor de wet trouwen in het buitenland? Dan dien je rekening te houden met een aantal regels. Jullie kunnen niet in elk land trouwen voor de wet. Het is goed om van te voren goed uit te zoeken of het huwelijk rechtsgeldig is in het door jullie gewenste land. Bekijk ook goed welke juridische gevolgen het voltrekken van een huwelijk in een ander land heeft in Nederland. Wil je graag in het buitenland trouwen terwijl dat juridisch gezien een uitdaging is? Dan kun je ervoor kiezen eerst gratis te trouwen in Nederland en het ceremonieel huwelijk in het buitenland te geven. Ik geef je graag advies en overleg over de mogelijkheden om jullie ceremonie kan verzorgen.

Kosten trouwen in de gemeente Nijmegen

De kosten van een wettelijk huwelijk

Op de website van de gemeente Nijmegen vind je meer informatie over trouwlocaties en kosten.

Kan ik iets voor jullie betekenen?

Neem gerust contact met mij op.