Page content

Getuigen

Wat doet een getuige?

Een getuige speelt een belangrijke rol op jullie trouwdag. Zonder getuigen geen huwelijk. Iedere getuige geeft goedkeuring aan jullie huwelijk en tekent de trouwakte. Zo gaat hij of zij akkoord met het afsluiten van jullie huwelijk. Bij het trouwen voor de wet is dit verplicht. Bij een huwelijk voor de kerk heeft de getuige een ceremoniƫle rol.

Als bruidspaar geef je de getuigen op bij de gemeente waar jullie het huwelijk voltrekken. Dit wordt vastgelegd op het getuigenbiljet, minimaal twee weken voordat je elkaar het ja-woord geeft. In de meeste gevallen leg je het vast zodra je de melding van voorgenomen huwelijk maakt. Dat werd vroeger ondertrouw genoemd. De melding van voorgenomen huwelijk vanaf een jaar voor de huwelijksdag gemaakt worden. Er mogen twee, drie of vier meerderjarige getuigen worden gekozen door het bruidspaar. De getuigen mogen een andere nationaliteit hebben dan de Nederlandse. Trouw je in een ander land? Bekijk dan goed welke regels daar gelden met betrekking tot getuigen.

Een getuige heeft weinig verplichtingen, op het zetten van de handtekening na. Dat lijkt een kleinigheid, al wordt het in de meeste gevallen als groots en eervol ervaren. Indirect zorgt de getuige ervoor dat het huwelijk rechtsgeldig is.

Speeches en ringen

In vele gevallen zorgen een of meerdere getuigen voor een speech voor het bruidspaar. Die wordt veelal tijdens een van de diners, na de huwelijksvoltrekking of het feest gegeven. Ook komt het vrij vaak voor dat een getuige zorgt de ringen.

Wie kies je als getuige?

Kies voor getuigen die je lief zijn, naast je staan en waarmee je een bijzondere band hebt. Voor de een is dat een broer of zus, voor de ander een ouder. Ook een goede vriend, vriendin of zeer naaste collega kan fungeren als getuige. Hoe het ook wendt of keert, ga op je gevoel af. Kies voor de persoon waarop je kunt bouwen en waarvan je houdt.

Kinderen laten getuigen?

Zoals je las moet een getuige meerderjarig zijn. Toch willen ouders of partners vaak dat ook kinderen een handtekening zetten voor het huwelijk dat wordt voltrokken. Je kunt ervoor kiezen een eigen akte op te stellen. Dat is niet rechtsgeldig maar heeft voor een bruidspaar en/of familie zelf vaak evenveel waarde. Ik help jullie graag om een familie-akte vorm te geven. Een akte waarmee de kinderen op een begrijpelijke manier worden betrokken bij jullie huwelijk.

Comment Section

0 reacties op “Getuigen

Plaats een reactie


*