Page content

Trouwen met een buitenlander

Trouwen met een buitenlander die in het buitenland woont

Ben jij Nederlands(e) maar woont je partner in het buitenland en komt hij of zijn van een lidstaat buiten de EU? Dan kun je in Nederland trouwen nadat je in het bezit bent van een ‘Verklaring geen Schijnhuwelijk’. Daarnaast heb je een verklaring nodig over het verblijfsrecht van je aanstaande echtgenoot zonder Nederlandse nationaliteit. Als je buitenlandse partner binnen een lidstaat van de EU woont en een Europese nationaliteit draagt zijn de Verklaring geen Schijnhuwelijk en verblijfsrecht overbodig. Europese Economische Ruimte (EER).

Ook dienen jullie in het bezit te zijn van de geboorteaktes. Geboorteaktes in een andere taal moeten vertaald en gelegaliseerd worden wanneer hij is opgesteld in een andere taal dan het Engels, Nederlands, Duits of Frans. Deze legalisaties mogen maximaal zes maanden oud zijn. In de meeste gevallen wordt de legalisatie van de geboorteakte uitgevoerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, door het Nederlands Consulaat en/of de Nederlandse Ambassade.

Tot slot vraagt de buitenlandse partner een verklaring aan dat hij of zij ongehuwd is. Vaak kan die worden aangevraagd bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vervolgens moet die verklaring ook weer worden gelegaliseerd. Vaak betreft dit een stempel van het Ministerie, de Nederlandse Ambassade en/of het Nederlandse Consulaat in het betreffende land. Ook deze legalisatie mag maximaal zes maanden oud zijn.
Zodra je alle papieren in huis hebt, neemt de gemeente je aanvraag in behandeling.

Goed om te weten:
Soms heeft een land een legalisatieverdrag met Nederland waardoor het makkelijker is om bovenstaande papieren te verkrijgen. Wil je meer informatie? Bezoek dan de website van de Rijksoverheid om te zien welke landen een overeenkomst/verdrag met Nederland hebben. Houd er in ieder geval rekening mee dat alleen het aanvragen van de Verklaring geen Schijnhuwelijk gratis is, de rest van het papierwerk kost geld.

Comment Section

0 reacties op “Trouwen met een buitenlander

Plaats een reactie


*