Page content

Huwelijksceremonie

Wat is een huwelijksceremonie?

Trouwen voor de wet is een zakelijke aangelegenheid. Het gaat erom dat het huwelijk officieel wordt vastgelegd in een soort van overeenkomst waarin de rechten en plichten wettelijk zijn vastgelegd. Dat kan ook zonder ceremonie. Het ‘ja-woord’, het zetten van een handtekening in bijzijn van getuigen en de aanwezigheid van een door de gemeente benoemd trouwambtenaar zijn voldoende.

De huwelijksceremonie wordt ook wel de huwelijksplechtigheid genoemd. Deze huwelijksceremonie heeft een meer emotioneel dan officieel karakter. Zo is er bij een ceremonie vaak sprake van specifieke rituelen, religieuze overtuiging, tradities of heel persoonlijke wensen.

De ceremonie kan worden gecombineerd met het moment van trouwen voor de wet maar kan er ook volledig los van staan zodat het twee aparte ‘bijeenkomsten’ zijn.

Groots of kleinschalig?

Wanneer je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat kun je kiezen voor een eenvoudige of uitgebreide ceremonie. Een eenvoudige ceremonie beperkt zich, zonder toespraak, tot de voltrekking zelf en duurt zo’n 15 minuten. Daarbij kiest de gemeente de ambtenaar en is een klein aantal gasten welkom. Bij een uitgebreide ceremonie kiest een stel zelf voor een trouwambtenaar en duurt de ceremonie ongeveer 30 minuten. Het aantal gasten dat kan worden genodigd is een stuk ruimer en is er ruimte voor felicitaties. Ook heb je voorafgaand een persoonlijk gesprek met de door jullie gekozen trouwambtenaar zodat hij of zij de toespraak voor kan bereiden.

Comment Section

0 reacties op “Huwelijksceremonie

Plaats een reactie


*